CZ SK

A légzés javítása

A légzés javítása

A belélegzett levegő minőségét a környezetünkben az összes körülvevő mikrorészecske befolyásolja. Még a kevésbé tárgyaltak is jelentős hatást gyakorolhatnak egészségünkre. A légzés javítása érdekében az a legfontosabb, hogy a káros részecskéket (por, pollen, atkák ürüléke stb.) eltávolítsuk a belső környezetből. Ezt a célt elsősorban a hatékony légtisztító szolgálja. A szennyeződést felfogja a szűrőjén. Egy másik eszköz, amely pozitívan befolyásolhatja a beltéri környezetet, például a légnedvesítő, amely fenntartja a megfelelő levegő nedvességet. Ezen kívül az ionizátor is megfelelő. Ez hatékonyan befolyásolja pl. az egészség szempontjából jótékony hatású negatív ionok mennyiségét.

A negatív ionok magasabb koncentrációja a levegőt frissebbé, lélegezhetőbbé, könnyebbé és objektívan tisztábbá teszi – jelentősen javítják a légzést. A pozitív ionok (ózon) hatása épp fordított.

Ha a negatív ionok magasabb koncentrációját lélegezzük be, ez javítja a légáramlást a tüdőben, a csillók (a tüdő nyálkahártyájának sejtjei) mozgását serkenti és ez által erősíti a tüdő öntisztító képességét.

Amennyiben az ionok koncentrációja 100 ion/cm3 alá esik, a csillók mozgása megáll! Ezen kívül a mérések alapján megállapított, hogy a városi lakásokban és az irodákban a koncentráció gyakran kevesebb mint 50 ion/cm3. Ezért a városi belső tereket gyakran ionizáló eszközökkel vagy modern hordozható ionizáló, légtisztító és frissítő funkcióval ellátott légkondicionáló egységekkel látják el, amelyek lehetővé teszik a beltérben az olyan negatív ion-szint elérését, ami összehasonlítható a természetben előforduló szinttel (a hegyekben, a tengernél, a barlangokban, a vízesésnél) vagy a terápiás kezelésekhez mesterségesen létrehozott környezetben (légfürdők).